IZRADA WEB STRANICA

NAŠA RAZMIŠLJANJA O WEB DIZAJNU

Često nas pitaju kako izgleda moderno dizajnersko rješenje web stranice? Naš odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan: dizajnerska rješenja web stranica se stalno mijenjaju i unapređuju, a onda kada pomislite da ste završili posao i da ste “kreirali” web stranicu koji nikada nećete morati da mijenjate, pojaviće se bar nekoliko modernijih konkurentskih web stranica koje će vas iznenaditi.

Kvalitet naših usluga je uvjek bio na visokom nivou i prilagođen je potrebama i željama naših klijenata.

Sve web aplikacije koje smo do sada radili bile su u potpunosti prilagođene željama klijenata, kako u vizuelnom, tako i u poslovnom smislu. Trebalo bi posebno naglasiti da mi Internet posmatramo kao tržište, a ne samo kao sredstvo za komunikaciju i prenos informacija. Zahvaljujući takvom odnosu prema Internetu, sve web aplikacije i web stranice koje smo uradili za račun naših klijenata ostvaruju profit u online okruženju i to je najvrijednije mjerilo vrijednosti našeg rada. Web design je važan dio prezentacije i promocije usluga neke firme. Međutim, web dizajn nema nikakav značaj ukoliko ne donosi novac.

Dakle, dobra web stranica je samo ona koja donosi novac.

Svako od posjetilaca ko je prvo pogledao cjenovnik izrade web stranice, nije klijent koji treba da sarađuje sa nama.

Dakle, mi nemamo jedinstven cjenovnik koje se odnosi na design i izradu web stranice, zato što se svaki zasebno projektuje i radi na specifičan način. Cijena izrade može da zavisi od velikog broja faktora, kao što su: broj web stranica, količina podataka, dinamička ili statička platforma, obrada grafičke cjeline i fotografisanje, web stranica sa ili bez baze podataka, SEO pozicioniranje.

ZAŠTO JE NEOPHODNO DA WEB STRANICE IZRAĐUJU PROFESIONALCI?

Vjerovatno ste mnogo puta kupili neki uređaj i počeli da ga koristite, a da prije toga niste ni pipnuli uputstvo za upotrebu. Kao rezultat vaše nesmotrenosti i želje da što prije počnete sa korišćenjem nekog uređaja, javljaju se problemi koji mogu da budu nepopravljivi.

Tako je i sa izradom web stranica. Danas postoji mnogo pojedinaca koji žele da izrađuju web stranice, koji svoje svoje znanje baziraju isključivo na Google-u i primjerima koji postoje na ovom servisu. Nažalost, takav pristup nije dobar, pa se mnogo puta dogodi da vam web stranicu uradi neko “ko nije pročitao osnovno upustvo ”.

Web stranice moraju da izrađuju profesionalci i osobe koje su naučile i pročitale mnogo više od web dizajnera i “developera” koji su svoje iskustvo stekli na tri bloga koji koriste.

Zaključak se sam nameće – prepustite da se o vašoj web prezentaciji brinu profesionalci i osobe koje taj posao rade na osnovu znanja, iskustva i stečene vještine.

Mi sebe smatramo profesionalcima i mislimo da je to dovoljno za svakoga ko razumije šta znači biti profesionalac u nekom poslu.

KOJI SVE TIPOVI WEB STRANICA POSTOJE?

Web stranice se koriste na mnogo različitih načina i shodno tome njihova namjena je raznolika. Uopšteno gledano web stranice mogu biti statičke ili dinamičke (interaktivne). Ukoliko posmatramo njihovu namjenu, web stranice mogu biti lične, komercijalne, vladine, neprofitne (nevladine organizacije, neprofitni sektor).
Mi smatramo da postoji isključivo jedna podela web stranica na tipove i to su:

– web stranice koje donose novac i
– web stranice koje ne donose novac.

Shodno našem razmišljanju o tipovima web stranica i podjeli na one koje donose i one koje ne donose novac, sve web aplikacije i stranice koje smo do sada uradili su bili prevashodno u funkciji povećanja prometa i profita firmi, odnosno donošenja novca. Web stranice koje mi kreiramo i izrađujemo su isključivo u funkciji ostvarivanja profita i donošenja novca.

KOJA JE REALNA CIJENA IZRADE WEB STRANICE?

Na današnjem online tržištu u Bosni i Hercegovini cijene izrade web stranica počinju od 200-300 KM. Nažalost, svi koji misle da je to realna cijena izrade web stranica, grdno se varaju.

Web stranice od 200-300 KM rade početnici koji su završili dvosedmične kurseve web designa. U takvim uslovima, jako je teško objasniti da web stranica od 200KM nema nikakvu vrijednost i da je bolje se da taj iznos potroši na izradu vizit kartica.

Ukoliko ste nekada imali prilike da pozovete vodoinstalatera u svoj dom zbog kvara na mašini za pranje veša koja pušta vodu ili zbog zapušenja kanalizacionog odvoda, vidjeli ste da usluge od 20 minuta posla koštaju od 40-60KM plus troškovi dolaska na lokaciju. U takvim tržišnim uslovima, nama je prosto čudno kad klijenti očekuju jeftine i kvalitetne projekte za 300KM, u koje će “programer” iz komšiluka uložiti nekoliko dana rada.

Dakle, postoje klijenti koju su spremni da plate otpušenje kanalizacionih cevi 40-60KM ili promjenu gumice na veš mašini koja curi i posao od 20 minuta, ali za web stranicu koji se radi nekoliko desetina sati ne bi dali više od 200-300KM.

Cijene izrade web stranica u našoj agenciji počinju od 600-700KM, zato što u izradi svake web stranice učestvuju menadžer projekta, web designer, front-end developer, back-end developer i SEO ekspert. Ako nas pitate koliko košta jedna dobra web stranica, to je jako teško reći jer zavisi od čitavog niza faktora. Mi uvek naglašavamo da cijena izrade web stranica zavise od klijenta i ona je ogledalo njegovog odnosa prema poslu, a mi smo tu da za planiran budžet pružimo najbolju moguću uslugu i podršku.

KONTAKTIRAJTE NAS

Hasana Brkića 30
71000 Sarajevo
+387 61 548 800
info@promedia.ba